Vodena gozdna kopel ali gozdna terapija je …

… vodeno preživljanje časa v naravi, največkrat v gozdu. Navadno se izvaja za manjše skupine (do 15 ljudi) ali posameznike in traja od 2,5 do 3 ure. Gozdno kopel/terapijo vodi certificirana vodnica gozdne terapije.

Vodena gozdna terapija lahko poteka tudi online.

Vodena gozdna kopel ali gozdna terapija je …

… vodeno preživljanje časa v naravi, največkrat v gozdu. Navadno se izvaja za manjše skupine (do 15 ljudi) ali posameznike in traja od 2,5 do 3 ure. Gozdno kopel/terapijo vodi certificirana vodnica gozdne terapije.

Vodena gozdna terapija lahko poteka tudi online.

“Gozdovi so edinstven vir. Dajejo nam vse, kar potrebujemo za svoj obstoj. Proizvajajo kisik, čistijo zrak, ki ga dihamo, in prečiščujejo vodo. Preprečujejo poplavljanje rek in potokov ter erozijo gora in hribov. Dajejo nam hrano, oblačila in zatočišče, pa tudi gradivo, ki ga potrebujemo za pohištvo in orodje. Gozdovi nam že od nekdaj pomagajo pri celjenju ran in zdravljenju bolezni, poleg tega pa nam tudi lajšajo skrbi in zbistrijo misli ter nas poživijo in okrepijo. Toda znanstvene dokaze, ki podpirajo, kar smo nagonsko vedeli o zdravilni moči gozdov, smo pridobili šele nedavno.”

– dr. Qing Li: Z gozdom do sreče in zdravja: Kako narava krepi telo in duha

Namen vodene gozdne kopeli

Vodnica udeleženke in udeležence popelje skozi preizkušeni proces vodene gozdne terapije, ki vse vabi, da se ustavijo, izpraznijo glavo in napolnijo srce, opazujejo sebe in tisto, kar jih v danem trenutku obdaja, navežejo stik, gledajo, poslušajo, tipajo, vohajo, okušajo, vzpostavljajo odnos, in uživajo v tem, da samo so.

Terapevt je gozd.
Vodnica le odpira vrata vanj.

Udeleženka:

“Po skoraj treh urah vodene gozdne terapije v parku, se počutim umirjeno, prijetno, spočito. Odmislila sem vse taske, kar je redko.”

Udeleženka:

“Katarina, hvala ti za to izkušnjo, za povabilo in za neverjetno pozitivno energijo in toplino, ki si nam jo predala.”

Za koga je primerna?

Za koga je primerna?

Vodena gozdna kopel ali gozdna terapija je namenjena vsem. Izvaja se predvsem v manjših skupinah (do 15 ljudi) ali posameznikom.

Namenjena je mladim, odraslim, starejšim, parom, družinam, posameznikom, ekipam (teambuilding, uvod v načrtovanje, darilo zaposlenim), domačinom, turistom. Lahko je posebna oblika praznovanja rojstni dni, obletnic ali kakršnih koli drugih priložnosti.

Vsi si zaslužimo priložnost za srečanje z gozdom, od koder izviramo.

Pozitivni učinki gozdne kopeli

V obdobju odkar so Japonci sredi 80. let 20. stoletja začeli z načrtnim raziskovanjem in beleženjem pozitivnih vplivov gozdne kopeli na človeka, obstaja že več dokazov, na kaj konkretno vplivajo redni odmiki v naravo. Veliko raziskav o pozitivnih učinkih umirjenega preživljanja časa v naravi so naredili tudi v Južni Koreji, ZDA in tudi v Sloveniji. Gozdna kopel oziroma gozdna terapija:

  • Zmanjšuje stres, poskrbi za sprostitev in spodbuja nastajanje hormona sreče,
  • krepi imunski sistem,
  • izboljšuje kakovost spanja,
  • uravnava krvni tlak,
  • lajša anksioznost, depresijo, jezo,
  • sprošča in obnavlja vid,
  • povečuje stopnjo energije,
  • znižuje tveganje za nastanek demence.

Vodena gozdna kopel udeležencem pomaga, da vzpostavijo ali obnovijo odnos z naravo. Ko se umirijo, se lažje povežejo tudi sami s seboj.

Od kod izvira?

Naši predniki so živeli v gozdu in z gozdom, znali so poslušati naravo in sebe. Z napredkom smo sicer zelo veliko pridobili, hočeš-nočeš pa tudi veliko izgubili; še posebej ko govorimo o stiku z naravo in samimi seboj. Tako se zdaj ponovno učimo, iščemo in raziskujemo. Kako blagodejen vpliv ima narava na nas, so z znanstvenimi raziskavami v 80. letih 20. stoletja ponovno začeli odkrivati Japonci. To je bilo obdobje, ko veliko Japoncev odšlo iz vasi s trebuhom za kruhom v velika mesta. Kmalu so začeli ugotavljati, da je med temi ljudmi začelo strmo naraščati število rakavih obolenj in avtoimunih bolezni. Želeli so odkriti vzrok za to in del denarja usmerili v raziskave, ki so odkrile kaj za človeka pomeni preživljanje časa v naravi. Iz tega sta se razvili vodena gozdna kopel in vodena gozdna terapija.

Razlika med japonsko gozdno kopeljo in gozdno terapijo

Vodena gozdna kopel (jap. shinrin-yoku 森林浴, izraz, sestavljen iz shinrin = gozd in yoku = kopel) je voden počasni sprehod skozi gozd. Njegov namen je, da se udeleženci čim bolj umirijo in sprostijo. Med sprehodom vdihavajo zrak, bogat s kisikom in drugimi snovmi, zniža se jim raven stresnega hormona, krvni tlak.
Številne študije so že dokazale, da se drevesa med seboj sporazumevajo. Tudi tako, da v primeru, ko jih napadejo glive ali kakšni drugi organizmi, v zrak sprostijo različne snovi, tudi fitoncide. Ti fitoncidi so strup za napadalce in opozorilo ostalim drevesom, da je prišla nevarnost. V človeškem telesu, ki se “kopa” v gozdnem zraku, polnem kisika, fitoncidov in drugih snovi, ti strupi sprožijo tvorjenje belih krvničk, ki se imenujejo celice ubijalke in v našem telesu uničujejo šibke celice.

Vodena gozdna terapija na Japonskem pomeni, da se s skupino ljudi v gozd odpravi tudi izšolani zdravnik, terapevt, ki spremlja stanje udeležencev in tudi predpiše kako naprej.

Kaj pomeni vodena gozdna kopel ali vodena gozdna terapija pri nas?

Biti v naravnem okolju, največkrat v gozdu od dve do tri ure. Z vami gre vodnica, ki bo na podlagi preizkušenega procesa odpirala vrata v odkrivanje gozda. To ni terapija, kjer udeleženci delijo svoje težave in dobijo rešitve. Lahko, a ne v obliki recepta. Največkrat bodo sami prišli do rešitev, ker jim bo mir in sposobnost biti v trenutku, omogočila, da bodo našli lastne odgovore in spoznanja.
Vse vire imamo v sebi. Le odkriti, slišati jih moramo.

Zakaj v gozd z vodnico?

Narava, naj gre za gozd, gore ali morje je ena najbolj zaželenih izbir za pobeg od vsakodnevnih opravil in skrbi. Izbira za sprostitev, da se preznojimo, pridemo od točke A do točke B, prekolesarimo kilometre, poslikamo razglede in jih delimo na družbenih omrežjih, naberemo nekaj ozimnic borovnic, gob, kostanjev.

Redko kdaj pa si vzamemo nekaj ur, da bi šli v naravo in tam samo bili. Da bi se ustavili, opazovali in poskusili začutiti vse, kar nas obdaja. To se že sliši tako neproduktivno, tako brez rezultatov. Nobene znojne kaplje, čisto premalo izmerjenih korakov na pametni uri. Kar malo čudaško, da posedam med drevesi, iščem zanimive kamne v potoku, reki ali celo zadremam na tleh preraslih z mehkim mahom.

Certificirana vodnica gozdne kopeli ali gozdne terapije vas bo povabila ravno k temu, da bi se ustavili in začutili gozd, naravo v vsej njeni lepoti. Neverjetno, koliko čudovitih rastlin, živali(c), mahov, gliv, kamnov, dreves(c), barv, oblik, tekstur, zvokov, vonjev se “skriva” na vsakem najmanjšem koščku gozda, parka, travnika, obale, narave.

Na vodeni gozdni kopeli vas ne bo silila, da morate objemati točno določena drevesa, ne bo vas silila, da zaspite v gozdu, bredete po reki, prežite za divjimi živalmi. Potrudila se bo ustvariti varen prostor v gozdu, parku in vas s skrbno pripravljenimi vabili povabiti, da se z vsem spoštovanjem do vseh bitij gozda, sebe in drugih prepustite trenutku in okolju.

Sodobni način življenja nas je pripeljal do tega, da je le malo takih, ki se sami za nekaj ur odpravijo v gozd z namenom, da samo so v gozdu. Ravno zato je vse bolj pomembno in iskano znanje izobraženih vodnic in vodnikov, saj nam znajo pomagati, da se resnično ustavimo.

Termini za vodeno gozdno kopel s Katarino

Naša Katarina, ANFT certificirana vodnica gozdne terapije, izvaja gozdne kopeli v gozdovih v okolici Mozirja, v Zgornji Savinjski dolini.

Vodene gozdne kopeli občasno izvaja tudi online.

Preverite aktualne termine vodenih gozdnih terapij od aprila do oktobra 2024, ki jih bo Katarina izvajala v čudovitem Mozirskem gaju.

Po dogovoru so možna tudi vodenja (zaključenih skupin) na drugih lokacijah ob drugih terminih.
Primer: Zadnji konec tedna v novembru 2023 so jo povabili na joga vikend na Dovje, kjer je vodila gozdno kopel.

Lahko preverite tudi kaj ponujajo druge slovenske vodnice gozdne terapije.

Želite biti obveščeni o novostih, povezanih s počitniško hiško Meliso in gozdnimi terapijami?

Prijavite se na naše novice. Obljubimo, da naša sporočila ne bodo popolnoma preplavila vašega spletnega nabiralnika.

Strinjanje z uporabo vaših podatkov *

Katarina Alič Čretnik, ANFT certificirana vodnica gozdne terapije

Katarina Alič Čretnik, ANFT certificirana vodnica gozdne terapije

Katarino že od malih nog spremlja raziskovalni duh. Verjame, da so vse stvari med seboj povezane in da je naš največji namen odkriti svoje talente ter jih razvijati z namenom, da pomagamo drug drugemu. Verjame, da vsak v sebi nosi odgovore na svoja vprašanja, le naučiti se jih moramo slišati in zbrati pogum, vztrajnost in potrpežljivost, da jim sledimo.

Po študiju ruskega jezika in sinologije, je več kot petnajst let delala v svetu digitalnega marketinga, kjer se je zadnjih pet let ukvarjala predvsem z izobraževanjem podjetij, kako izboljšati in prestaviti procese delovanja v HubSpot – spletno platformo orodij, specializiranih za marketing, prodajo in podporo kupcem.

Junija 2022, po zaključku izobraževanj za trenerko nevro-lingvističnega programiranja (NLP), v okviru združenja INLPTA, je bila njena duša še vedno nemirna. Vse, dokler se nekega jesenskega dneva ni srečala z izrazom gozdna terapija. Začela je raziskovati in več kot je prebrala, bolj je čutila, da išče ravno gozd. Eno leto pozneje je postala certificirana vodnica gozdne terapije. Kako biti vodnica, se je učila pri ameriškem združenju Association of Nature and Forest Therapy (ANFT). Navdihuje jo ANFT filozofija, ki pravi, da je terapevt gozd, vodnica pa le odpira vrata vanj.

Neizmerno je hvaležna za najmočnejši podporni steber, ki ga je našla v možu. Za sinova, ki ji nevede nastavljata ogledalo in jo spodbujata, da raste. Za vero, ki ji omogoča duhovno rast. Za širšo družino in vse izjemne ljudi, ki so ji pomagali (po)iskati pot naprej, ko je bilo zelo težko.

Zelo je hvaležna tudi za klic gozda in za priložnost, da tja popelje še druge ljudi. Uživa v priložnosti, da se skupaj z udeleženkami in udeleženci uri v sposobnosti dovoliti vsakemu, da je to, kar je. Ljudje smo neverjetne zgodbe. Tisti, ki jim zna prisluhniti, je lahko bogatejši kot najpremožnejši ljudje na tem svetu.

2. mednarodni kongres o gozdni terapiji, Hrvaška

Septembra 2023 se je Katarina udeležila drugega kongresa o gozdni terapiji, ki je potekal v Narodnem parku reke Krke na Hrvaškem. Poleg hrvaških kolegov iz Snage šume, je tam srečala pomembne ljudmi iz sveta gozdne terapije, kot so Amos M. Clifford, ustanovitelj združenja ANFT, kjer se je Katarina učila za vodnico gozdne terapije, in njegova žena. Srečala je dve ANFT mentorici, Manuelo Siegfried in Jackie Kuang, doktorja Qing Lija, profesorja Won Sop Shina z ženo in še mnoge druge.